Yunanistan Vize İşlemleri 2024
Yunanistan vizesi alarak Schengen Devletler Topluluğu üyesi Yunanistan’a ülkemizden her yıl onbinlerce kişi çeşitli amaçlarla seyahat etmektedir. Yunanistan, Türkiye’den vize talebinin yoğun olduğu ülkelerin başında gelmektedir.
Yunanistan’a seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız ile Türkiye’de resmi ikamet ve çalışma izni olan yabancı pasaport sahibi kişiler Yunanistan’a kısa süreli seyahatlerinde vize uygulamasına tabidirler.
Yunanistan Schengen vize işlemleriyle ilgili izlenmesi gereken başvuru prosedürleri diğer Schengen ülkelerine göre kendine özgü bazı farklılıklar içerir. Türkiye’den yapılan Yunanistan vize başvurularında yetki alanı ayrımı olmakla birlikte tüm vize başvurularında verilecek kararlar Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Yunanistan Ankara Büyükelçiliği, Yunanistan Edirne Konsolosluğu ve Yunanistan İzmir Konsolosluğu vize bölümleri tarafından incelenir ve vize başvurularıyla ilgili tüm inisiyatif bu dört merciye aittir. Bu yazımızda 2024 Yunanistan vize işlemleriyle ilgili sorulan temel sorulara odaklandık.
Yunanistan vize başvurumu ne zaman yapmalıyım?
Yunanistan vize başvurunuzu planlanan seyahat tarihinizden en az 6 ay önce yapabilirsiniz. Yunanistan Konsolosluğu 6 aylık zaman diliminde maksimum 90 gün kalış hakkı tanıyan turistik, ticari, aile-akraba-arkadaş ziyareti, kültürel, kısa süreli eğitim vize başvurularında başvuru günü ile seyahat tarihi arasında 15 günlük bir süre bulunmasını talep etmektedir. Bu nedenle Yunanistan seyahatiniz için Yunanistan vize işlemlerinizi vize başvurunuzu seyahat tarihinden en geç 1 ay önce yapmanızı tavsiye ederiz.
Yunanistan vize başvurumu nereden yapabilirim?
Yunanistan Schengen vize işlemleri Türkiye’nin çeşitli illerindeki yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla yürütülmektedir. Yunanistan vize işlemlerindeki yetki alanı ayrımı nedeniyle ikamet ettiğiniz ile göre başvurularınızı ilgili başvuru merkezleri aracılığıyla yapmanız gerekir.
Türkiye’deki Yunanistan vize başvurularını Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Yunanistan Ankara Büyükelçiliği, Yunanistan İzmir Konsolosluğu ve Yunanistan Edirne Konsolosluğu değerlendirip karara bağlar. Vize başvurularınız hakkında verilecek kararlar bu dört mercinin inisiyatifi altındadır.
Yunanistan vize işlemlerinde yetki alanı ayrımı var mıdır?
Yunanistan vize işlemlerinde yetki alanı ayrımı vardır. Başvuru sahiplerinin ikamet ettiği veya çalıştığı ile göre başvurularını İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Gaziantep ve İzmir’deki Yunanistan vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilirler. Marmara ve Trakya bölgesindeki illerde ikamet eden veya çalışan başvuru sahiplerinin vize başvurularını Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu değerlendirirken Ege Bölgesi’nde illerde ikamet eden başvuru sahiplerinin vize başvurularını Yunanistan İzmir Konsolosluğu değerlendirmektedir.
Türkiye’de İstanbul Başkonsolosluğu’nun yetki alanı dahilindeki iller:
Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Düzce, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Yalova, Zonguldak
Yunanistan Ankara Büyükelçiliği’nin yetki alanı dahilindeki iller:
Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çankırı,
Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Karaman, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sivas, Şırnak, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat
Yunanistan İzmir Konsolosluğu’nun yetki alanı dahilindeki iller:
Türkiye’nin aşağıdaki illerinde ikamet edenler İzmir, Bodrum, Antalya ve Marmaris’teki Yunanistan vize başvuru merkezilerine evraklarını teslim edebilirler.
Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak
Yunanistan Edirne Konsolosluğu’nun yetki alanı dahilindeki iller:
Türkiye’nin aşağıdaki illerinde ikamet edenler Edirne’deki Yunanistan vize başvuru merkezine müracaat edebilirler; Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli
Yunanistan vizesi kaç günde çıkar?
Yunanistan vize başvurularının sonuçlanma süresi konsolosluğun çalışma ve randevu yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 10-15 işgünüdür. Yunanistan vize işlemleri resmi tatil günleri ve konsolosluğun ek evrak ve mülakat taleplerinden doğacak gecikmeler yaşanmadığı taktirde ortalama olarak 10-15 işgünü içerisinde sonuçlanmaktadır. Yunanistan vize başvurularındaki randevu yoğunluğu dikkate alınarak başvurunuzu seyahat tarihinizden en geç bir ay önce yapmanız tavsiye edilir.
Yunanistan vizesi için gerekli evraklar nelerdir?
Yunanistan vizesi için gerekli evraklar kişinin mesleki durumuna göre değişiklik göstermektedir. Yunanistan seyahat planı bulunan başvuru sahipleri kendi durumlarına uygun evrakları hazırlayarak başvuru yapmalıdırlar. Aksi taktirde vize başvurunuz hakkında verilecek kararın olumsuz olabileceğini önemle hatırlatırız. Mevcut durumunuz meslek gruplarına göre çeşitli özgünlükler içerebilir. Bu tarz durumlarda durumunuza uygun Yunanistan vizesi gerekli evrak listesi temsilcilerimiz aracılığıyla sizlere bildirilecektir.
Yunanistan vize randevusu nasıl alınır?
Yunanistan Schengen vize başvurularında randevu prosedürü zorunludur. Yunanistan Konsolosluğu randevusuz herhangi bir başvuruyu kabul etmemektedir. Yunanistan vize randevusu Yunanistan Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği Yunanistan vize başvuru merkezileri üzerinden online ortamda alınmaktadır. Yunanistan vize randevunuzu oluşturmak için başvuru sahibinin pasaportunun fotoğraflı kısmındaki bilgilerin yanı sıra planlanan seyahat tarih aralıklarının bilinmesine ihtiyaç vardır. Bu bilgiler kullanılarak Yunanistan vize randevunuz online randevu sistemi üzerinden takvimlenebilir. Yunanistan vize randevu alımı sırasında pasaport bilgilerinizi ve seyahat tarih aralıklarınızı dikkatli biçimde beyan etmeniz yararınıza olacaktır.
Yunanistan vizesi için parmak izi (VIS) zorunlu mudur?
Yunanistan Schengen vize başvurularında parmak izi (biometrik veri ibrazı) beyanında bulunmanız zorunludur. Yunanistan vize başvurusu yapılan tarihten önceki 59 ay içerisinde bir Schengen ülkesinden vize aldıysanız başvurunuzu şahsen gelmeden akredite turizm seyahat acenteleri aracılığıyla Yunanistan vize başvuru merkezlerine yapabilirsiniz. Bu koşulları sağlamayan başvuru sahipleri Yunanistan randevu günü ve saatinde biometrik verilerini şahsen gelerek ibraz etmek durumunda olacaklardır.
Yunanistan vize görüşmesi hakkında
Yunanistan Schengen vize başvurunuzun ardından konsolosluk sizden ek evrak veya mülakat talebinde bulunabilir. Mülakat talebi gelmesi durumunda konsolosluktan alınan randevu sonrası Yunanistan vize görüşmesine şahsen gitmeniz gerekecektir. Bu gibi durumlarda konsolosluk görevlileri sizlere çalışma durumunuz, seyahat planınız ve daha önce varsa eğer Schengen vize reddinizle ilgili kapsamlı sorular yöneltebilir. Yunanistan vize mülakatına gitmeden önce başvuru dosyanıza hâkim olmanızı önemle tavsiye ederiz. Yunanistan Konsolosluğu işleyiş itibariyle yüzyüze mülakat talebinde ender olarak bulunan bir konsolosluktur. Ek evrak talepleri ise daha çok mail yoluyla veya telefon kanalıyla aranarak başvuru sahiplerine ulaştırılır.
Yunanistan vize reddine itiraz
Yunanistan vize başvurusu reddedilen başvuru sahipleri itiraz prosedürünü mail yoluyla yapmak durumundadırlar. Bu tarz durumlarda Yunanistan vize reddine itiraz dilekçenizi Türkçe veya İngilizce olarak kaleme alıp imzalı halinin taranmış formatını mail yoluyla iletebilirsiniz. Yunanistan vize reddine itirazlarda konsolosluğun geri dönüş süresi uzayabilir. İtirazınız sırasında itirazı güçlendirecek ek evraklarınızı aynı şekilde konsolosluk mail adresine gönderebilirsiniz. Yunanistan vize reddine itiraz süreci, Yunanistan vize reddi itiraz dilekçesi hakkında alanında deneyimli bir vize danışmanlık şirketinden destek almanız faydalı olacaktır.
Hızlı Yunanistan vizesi nasıl alınır?
Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Yunanistan Ankara Büyükelçiliği, Yunanistan İzmir Konsolosluğu ve Yunanistan Edirne Konsolosluğu Türkiye’den yapılan Yunanistan vize başvurularını değerlendirip karara bağlayan yetkili mercilerdir. Ülkemizden yapılan Yunanistan vize başvurularında özellikle yaz sezonunda yaşanan yoğunluk nedeniyle randevular ve konsolosluk çalışma sisteminde genellikle yoğunluk bulunmaktadır.
Ancak buna rağmen Yunanistan Konsolosluğu vize başvuru değerlendirme süreçleri açısından hızlı geri dönüş yapan bir konsolosluktur. Yunanistan VIP vize başvuruları Yunanistan Konsolosluğu’nun yetkilendirildiği Yunanistan vize başvuru merkezlerine veya Yunanistan Konsolosluğu’na direk yapılabilmektedir. Ekspres Yunanistan vize başvurusu yapmak için öncelikle seyahat amacınıza uygun vize türünü belirmeniz gerekmektedir.
Başvuru aşamasındaki ikinci etap ise Yunanistan vize başvuru formunun online ortamda doldurulup gerekli vize başvuru evraklarının eksiksiz biçimde hazırlanmasıdır. Yunanistan ekspres vize randevusunu takvimlemek ve başvuru günü saatinde Yunanistan vize başvuru merkezinde olmak vize başvurusunun işleme alınmasının ardından son aşama pasaport teslimidir.
Uzun süreli Yunanistan Schengen vizesi
Yunanistan Konsolosluğu Schengen vize onaylarında uzun süreli vize basımları yapabilmektedir. Yunanistan anakarası ve adalarına sık seyahat eden ya da başka bir deyişle ‘Yunanistan aşığı’ bir gezginseniz vizelerini sürekli Yunanistan Konsolosluğu’ndan almanız durumunda 1 veya 2 yıllık Yunanistan Schengen vizesine kavuşmanız mümkün olabilir.
Uzun süreli Yunanistan vizesi almak için başvuru evraklarınızda güncel mali durumunuzu gösteren banka hesap özetleriniz, birikim hesaplarınız ve sahip olduğunuz taşınmazları beyan etmeniz önemli bir faktör olabilir. Özellikle Yunanistan adalarına tekne ile seyahat planı bulunan başvuru sahiplerinin bu evraklarını mutlaka sunmalarını tavsiye ederiz.
Yunanistan vize başvurularında dikkat edilmesi gerekenler:
Yunanistan Konsolosluğu ağırlıklı olarak turistik vize başvuruları almaktadır ancak ticari, kültürel, kısa süreli eğitim ve aile-akraba-arkadaş ziyareti amacıyla seyahat planı bulunan pek çok başvuru sahibi mevcuttur.
Yunanistan turistik vize başvurularında özellikle konfirmeli gerçek otel rezervasyonları sunun. Bu nedenle vize başvurunuz sırasında sunduğunuz otel rezervasyonlarının geçerliliğinin devam edip etmediğine dikkat ediniz. Fake otel rezervasyonları sunmayınız. Bu gibi durumlar pek çok kez vize reddine neden olmaktadır.
Yunanistan topraklarından girip Balkan ülkelerine seyahat planı bulunan başvuru sahipleri gidecekleri ülkeleri ve seyahat planlarını başvuruları sırasında ispat etmek durumundadırlar.
Yunanistan Schengen vize başvurunuzun ardından konsolosluk sizlere telefon veya mail yoluyla ulaşıp ek evrak talebinde bulunabilir. Bu gibi durumlarda vize başvuru sürecinizin aksamaması adına konsolosluk taleplerini derhal karşılamalısınız.
Yunanistan Konsolosluğu telefon aracılığıyla veya yüzyüze olarak mülakat yapabilen bir konsolosluktur. Yunanistan vize mülakatlarında mevcut çalışma durumunuz, seyahat planınız hakkında sorularla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle başvuru Konsolosluk mülakatına hazır olmanızı faydanıza olacaktır.
Özellikle ilk Schengen vize başvurunuzu Yunanistan Konsolosluğu’na yapıyorsunuz konsolosluk vize bölümü çalıştığınız işyerine telefonla ulaşıp o işyerinde çalışıp çalışmadığınızı, çalışıyorsanız ne kadar süredir çalıştığınızı ve pozisyonunuzu şirket yetkilisine sorabilir. Bu gibi durumlar için işyeri yetkililerinizi bilgilendirmeyi unutmayınız.
Yunanistan vize reddi alan başvuru sahipleri itiraz süreçlerini yeniden başvuru yaparak işletebilirler. Yunanistan Konsolosluğu, vize reddine yazılı olarak itiraz etmek isteyen başvuru sahiplerine genelde bu yolu şart koşmaktadır.
Yunanistan seyahat planınızın aksamaması için özellikle yaz aylarında konsolosluğun çalışma ve randevu yoğunluğunu hesaba katarak başvurunuzu seyahat tarihinizden en geç 1 ay önce yapmaya özen gösterin.
Düzenli gelire sahip olmayan veya bunu beyan edemiyorsanız başvurunuz sırasında mutlaka birinci dereceden bir yakınınızı (anne, baba veya eş) sponsor olarak gösterin.
ADRES
Altıntop mah 834.sokak no:13 kat:1 daire:15 DENİZLİ/MERKEZEFENDİ