Slovenya Vizesi

Slovenya Vize İşlemleri 2024

Slovenya vizesi alarak Schengen Devletler Topluluğu üyesi Slovenya’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız ile Türkiye’de resmi ikamet ve çalışma izni olan yabancı pasaport sahibi kişiler Slovenya’ya kısa süreli seyahatlerinde vize uygulamasına tabidirler.

Slovenya vize işlemleriyle ilgili izlenmesi gereken başvuru prosedürleri diğer Schengen ülkelerine göre kendine özgü bazı farklılıklar içerir. Türkiye’den yapılan Slovenya vize başvurularında yetki alanı ayrımı olmakla birlikte tüm vize başvurularında verilecek kararlar Slovenya Konsolosluğu vize bölümleri inisiyatifindedir. Bu yazımızda 2024 Slovenya vize işlemleriyle ilgili sorulan temel sorulara odaklandık.

Slovenya vizesi almak zor mu?

Slovenya vize işlemlerinde uzun yıllardır yaşanan başvuru deneyimleri ve konsolosluk işleyişine bakıldığında önemli bir konsantrasyon gösterilmesi gerekir.

Slovenya Konsolosluğu, turistik, ticari, aile-akraba-arkadaş, kültürel, kısa süreli eğitim veya sportif amaçlarla yapılan 6 ayda maksimum 90 gün kalış hakkı tanıyan kısa süreli C tip Schengen vize başvurularında ince eleyip sık dokuyan bir konsolosluk olmasıyla tanınır. Slovenya, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızı en çok zorlayan konsolosluklar arasında yer alır. Ancak tüm bu zorluk alanına rağmen doğru bir prosedürü izlendiği koşullarda Slovenya vizesi almanız mümkün olabilir.

Slovenya vize başvurumu ne zaman yapmalıyım?

Slovenya vize başvurunuzu planlanan seyahat tarihinizden en az 6 ay önce yapabilirsiniz. Slovenya Konsolosluğu 6 aylık zaman diliminde maksimum 90 gün kalış hakkı tanıyan turistik, ticari, aile-akraba-arkadaş ziyareti, kültürel, kısa süreli eğitim vize başvurularında başvuru günü ile seyahat tarihi arasında 17 günlük bir süre bulunmasını talep etmektedir. Bu nedenle Slovenya seyahatiniz için Slovenya vize işlemlerinizi vize başvurunuzu seyahat tarihinden en geç 1 ay önce yapmanızı tavsiye ederiz.

Slovenya Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Slovenya vize başvurusunu İstanbul’dan yapmak isteyen başvuru sahipleri iki ayrı başvuru merkezine evraklarını teslim edebilirler.

Slovenya vize başvuru merkezi VFS Global aracılığıyla vize başvurusu yapmak isterseniz başvurunuzu Slovenya Ankara Büyükelçiliği değerlendirecektir.

Slovenya vize başvuru merkezi As Visa üzerinden başvuru yapmanız durumunda Slovenya vize başvurusunu Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu’nda temsil edilen Slovenya vize bölümü inceleyecektir.

Slovenya vize işlemlerinde yetki alanı ayrımı var mıdır?

Slovenya vize işlemlerinde yetki alanı ayrımı vardır. Başvuru sahiplerinin ikamet ettikleri veya çalıştıkları ile göre başvurularını İstanbul veya Ankara’daki Slovenya vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilirler. İstanbul’daki Slovenya vize başvuru merkezi Türkiye’nin tüm illerinden başvuru kabul etmektedir.

Slovenya vizesi kaç günde çıkar?

Slovenya vize başvurularında vize işlem süreleri diğer Schengen ülkelerine göre farklıdır. Slovenya vize işlemleri Slovenya Konsolosluğu’nun resmi bilgilendirmesine göre 15 işgünü sürmektedir. Slovenya Konsolosluğu’nun çalışma ve randevu yoğunluğuna göre bu işlem süresi konsolosluk inisiyatifiyle daha da kısalabilir veya uzayabilir. Bu nedenle Slovenya vize başvurunuz için randevunuzu seyahat tarihinizden en az 30 gün öncesine takvimlemenizi tavsiye ederiz. Slovenya turistik vize başvurularında seyahat tarihiniz ile başvuru tarihiniz arasında 17 günden daha az bir süre varsa başvurunuz kabul edilmeyebilir. Slovenya’ya ticari, kültürel, sportif ve kısa süreli eğitim için yapacağınız vize başvurularında bu süre esneyebilir. Slovenya vize işlemlerinde pasaportunuz seyahat tarihinize 2 işgünü kalana kadar işlemde kalabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin Slovenya vize başvurularında işlem süresi minimum 15 iş günüdür. Yabancı pasaport sahipleri randevu tarihinde parmak izi beyanında bulunduktan sonra konsolosluk mülakatına çağrılırlar.

Slovenya vizesi için gerekli evraklar nelerdir?

Slovenya vizesi için gerekli evraklar kişinin mesleki durumuna göre değişiklik göstermektedir. Slovenya seyahat planı bulunan başvuru sahipleri kendi durumlarına uygun evrakları hazırlayarak başvuru yapmalıdırlar. Aksi taktirde vize başvurunuz hakkında verilecek kararın olumsuz olabileceğini önemle hatırlatırız. Mevcut durumunuz meslek gruplarına göre çeşitli özgünlükler içerebilir. Bu tarz durumlarda durumunuza uygun Slovenya vizesi gerekli evrak listesi temsilcilerimiz aracılığıyla sizlere bildirilecektir.

Slovenya vize randevusu nasıl alınır?

Slovenya Schengen vize başvurularında randevu prosedürü zorunludur. Slovenya Konsolosluğu randevusuz herhangi bir başvuruyu kabul etmemektedir. Slovenya vize randevusu Slovenya Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği Slovenya vize başvuru merkezileri üzerinden online ortamda alınmaktadır. Slovenya vize randevunuzu oluşturmak için başvuru sahibinin pasaportunun fotoğraflı kısmındaki bilgilerin yanı sıra planlanan seyahat tarih aralıklarının bilinmesine ihtiyaç vardır. Bu bilgiler kullanılarak Slovenya vize randevunuz online randevu sistemi üzerinden takvimlenebilir. Slovenya vize randevu alımı sırasında pasaport bilgilerinizi ve seyahat tarih aralıklarınızı dikkatli biçimde beyan etmeniz yararınıza olacaktır.

Slovenya vizesi için parmak izi (VIS) zorunlu mudur?

Slovenya Schengen vize başvurularında parmak izi (biometrik veri ibrazı) beyanında bulunmanız zorunludur. Slovenya vize başvurusu yapılan tarihten önceki 59 ay içerisinde bir Schengen ülkesinden vize aldıysanız başvurunuzu şahsen gelmeden akredite turizm seyahat acenteleri aracılığıyla Slovenya vize başvuru merkezlerine yapabilirsiniz. Bu koşulları sağlamayan başvuru sahipleri Slovenya randevu günü ve saatinde biometrik verilerini şahsen gelerek ibraz etmek durumunda olacaklardır.

Slovenya vize görüşmesi hakkında

Slovenya Schengen vize başvurunuzun ardından konsolosluk sizden ek evrak veya mülakat talebinde bulunabilir. Mülakat talebi gelmesi durumunda konsolosluktan alınan randevu sonrası Slovenya vize görüşmesine şahsen gitmeniz gerekecektir. Bu gibi durumlarda konsolosluk görevlileri sizlere çalışma durumunuz, seyahat planınız ve daha önce varsa eğer Schengen vize reddinizle ilgili kapsamlı sorular yöneltebilir. Slovenya vize mülakatına gitmeden önce başvuru dosyanıza hâkim olmanızı önemle tavsiye ederiz. Slovenya Konsolosluğu işleyiş itibariyle yüzyüze mülakat talebinde ender olarak bulunan bir konsolosluktur. Ek evrak talepleri ise daha çok mail yoluyla veya telefon kanalıyla aranarak başvuru sahiplerine ulaştırılır.

Slovenya vize reddine itiraz

Slovenya vize başvurusu reddedilen başvuru sahipleri itiraz etme hakkına sahiptiler. Bu tarz durumlarda Slovenya vize reddine itiraz dilekçenizi İngilizce olarak kaleme alıp hizmet bedeli karşılığında Slovenya vize başvuru merkezine teslim edebilirsiniz.

Slovenya vize reddine itirazlarda konsolosluğun geri dönüş süresi belirsizdir. İtirazınız sırasında itirazı güçlendirecek ek evraklarınızı aynı şekilde gönderebilirsiniz. Slovenya vize reddine itiraz süreci, Slovenya vize reddi itiraz dilekçesi hakkında alanında deneyimli bir vize danışmanlık şirketinden destek almanız faydalı olacaktır.

Diğer ülke vatandaşları Slovenya vize ücretleri

Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Ukrayna ve Kosova vatandaşlarının Slovenya vize başvuruları sırasında ödemek zorunda oldukları vize ücretleri 12 yaşını doldurmuş başvuru sahipleri için 35 Euro olup Slovenya vize başvuru merkezi ücreti 25 Euro’dur.

Slovenya vizesi başvurusunda bulunacaklara tavsiyeler

Slovenya seyahat planınızın aksamaması için seyahat tarihinizden en az 30 gün önce başvuru yapmaya özen gösterin.

Slovenya vize başvurularında opsiyonlu uçak bileti rezervasyonu kabul edilir ancak vize başvurunuzun olumsuz sonuçlanmaması için gidiş-dönüş uçak biletinizi satın almanızı tavsiye ederiz. Slovenya Konsolosluğu sizden kesinleştirilmiş bir seyahat planı talep etmektedir. Bu hassasiyete uymayan başvuru sahipleri vize reddiyle karşılaşabilirler.

Slovenya vize başvurusu sırasında konfirme otel rezervasyonu sunmaya özen gösterin. Özellikle turistik vize başvurularında geçerli rezervasyonunuzun bulunmaması vize reddine yol açabilir. Son gün iptal seçenekli otel rezervasyonu sunuyorsanız vize işlem sürecinde rezervasyonunuzun geçerli olup olmadığından son ana kadar emin olun.

Slovenya vize başvurusu sırasında uçak bileti, otel rezervasyonu, dilekçeler ve diğer evraklarınızın İngilizce olarak sunulmasına dikkat ediniz.

Slovenya vize başvurusu sırasında birden fazla ülkeye seyahat planınız varsa kalış gün sayınızın en fazla olduğu ülkenin Slovenya olduğuna dikkat edin.

Pasaportunuzda Slovenya Schengen vizesi dışında başka bir ülkenin geçerli Schengen vizesi varsa bu vize başvuru yapacağınız seyahat tarihleriniz içerisinde bitiyor ise vizenizi o ülkenin konsolosluğundan iptal ettirip başvuru yapmanız gerekir.

Slovenya vize başvurularında en az 30.000 Euro teminatlı yurtdışı seyahat sağlık sigortası sunmanız gerekir. Bu sigortanın seyahatinizden bir önce başlayıp seyahatinizin dönüş tarihinden bir gün sonra sona ermesi gerekir ve bu belge kaşeli-ıslak imzalı olarak sunulmalıdır.

Slovenya vize başvurusu sırasında sunulan banka hesap özetlerinin seyahat süreniz boyunca masraflarınızı karşılayacak miktarda bakiyeli olması gerekir. Başvuru sırasında varsa Euro ve USD hesap özetlerinizi sunmanız faydalı olacaktır.

Slovenya vize başvurusu sonrasında konsolosluk sizden mail yoluyla veya telefonla arayarak ek evraklar talep edebilir. Aynı zamanda telefonla aranarak seyahat planınıza dair mülakat da geçirebilirsiniz. Bu gibi durumlara hazır olmanız gerekir.

Slovenya seyahat planınızda Schengen üyesi olmayan ülkeler de varsa ara geçişlerinizi mutlaka sunmanız gerekir.