Çek Cumhuriyeti (Çekya) Vizesi İşlemleri
Orta Avrupa ülkesi ve Schengen Devletler Topluluğu üyesi olan Çek Cumhuriyeti, Türkiye’den yapılan vize başvurularında geçmişten bugüne vize prosedürü ve onayları konusunda katılığıyla nam salmıştır. Resmi adıyla Çekya ve onun politik temsilcisi olarak Türkiye’deki Çekya Konsolosluğu’nun göçmenlik politikalarında gösterdiği ileri derecedeki hassasiyet vize değerlendirme süreçlerine de yansımıştır. Bu yazımızda Çek Cumhuriyeti Schengen vize işlemlerinde konsolosluğun kırmızı çizgilerini el almak ve siz değerli ziyaretçilerimizi Çek Cumhuriyeti (Çekya) vizesi başvurularında dikkatli olunması gereken noktaların altını çizmeyi hedefliyoruz.
Kimler Çekya vizesi almak zorunda?
Çek Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız vize uygulamasına tabidirler. Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (kırmızı) pasaport sahibi vatandaşlarımız ise 6 ayda 90 güne kadarki kalışlar için Çek Cumhuriyeti vize işlemlerinden muaftırlar.
Çek Cumhuriyeti’ne kimler gider?
Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’ne yapılan vize başvuruları genelde turistik, ticari ve kısa süreli eğitim amaçlı yapılan vize başvurularıdır. Orta Avrupa turistik turlarında başkent Prag’ın temel bir destinasyon olması nedeniyle ülkemizden Çek Cumhuriyeti’ne turistik gidişler bir hayli fazladır. Yanı sıra Türkiye’de çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin çalışan ve yöneticileri Çek Cumhuriyeti ticari vize başvurusunda bulunmaktadır. Yürüttüğü sıkı göçmen politikası nedeniyle Çek Cumhuriyeti vatandaşlarımızın aile, arkadaş, akraba ziyareti amacıyla sık seyahat ettiği ülkelerden biri değildir.
Çek Cumhuriyeti vizesi almak zor mu?
Çek Cumhuriyeti vize işlemlerinde ve başvurularında öncelikli koşul vize başvuru sürecini evraklar ve pasaportun yanyana gelmesinden ibaret görmemektir. Genel olarak tüm Schengen vize başvurularında gösterilmesi gereken bu hassasiyet Çek Cumhuriyeti vize başvurularında iki kat önem kazanmaktadır. Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu, turistik, ticari, aile-akraba-arkadaş, kültürel, kısa süreli eğitim veya sportif amaçlarla yapılan 6 ayda maksimum 90 gün kalış hakkı tanıyan kısa süreli C tip Schengen vize başvurularında her daim ince eleyip sık dokuyan bir konsolosluk olmasıyla tanınır. Bu anlamıyla 26 Schengen ülkesi içerisinde vize başvuru süreçlerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızı en çok zorlayan konsolosluklar arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle katı parmak izi uygulamaları, turistik, ticari ve aile ziyareti vize başvurularında genel olarak tek girişli ve kalış süresi kadar vizeler vermesi ve vize işlem süresinin uzunluğu nedeniyle Çek Cumhuriyeti vize başvuru sahipleri çeşitli zorluklar yaşamaktadır.
Ek evrak taleplerine hazır olun
Çek Cumhuriyeti Schengen vize başvurusu yapan pek çok vatandaşımız, başvuru gününden sonra konsolosluk tarafından aranarak veya mail yoluyla ulaşılarak ek evrak talepleriyle karşılaşır. Bu talepler kişinin gidiş amacına göre değişiklik göstermekle beraber temelde başvuru sahiplerini Türkiye’ye bağlayan koşulların detaylı bir şekilde irdelenmesiyle ilgilidir. Konsolosluğun ek evrak veya gidiş amacınıza uygun detaylı açıklama talep etmesi durumunda Çekçe veya İngilizce olarak kaleme alınacak ek dilekçelerle mevcut durumunuzu geniş biçimde ortaya koymanız konsolosluğa vize onayı vermesi için faydanıza olacaktır.
Bu nedenle Çek Cumhuriyeti vizesi almak çoğu durumda zordur ama imkansız değildir demek en doğru ifade olacaktır. Çek Cumhuriyeti vize başvurularında detaylara hakim bir vize danışmanlık şirketinden yardım almanız yararınıza olabilir.
Çek Cumhuriyeti vize başvurumu nasıl yapabilirim?
2020 Şubat ayı itibariyle güncellenen Schengen vize uygulamaları ve kurallarına göre Çek Cumhuriyeti vize başvurunuzu planlanan seyahat tarihinizden en az 6 ay önce yapabilirsiniz Çek Cumhuriyeti’ne turistik, ticari, fuar katılımı, aile, akraba, arkadaş ziyareti, kültürel ve kısa süreli eğitim amaçlı seyahatleriniz için vize başvuruları Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu’na direk yapılamamaktadır. Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu ancak özel durumlarda bu tarz başvuruları kabul etmektedir.
Türkiye’nin çeşitli illerinden yapılan kısa süreli Çek Cumhuriyeti vize başvurularını Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği değerlendirir ve karara bağlar. Çek Cumhuriyeti vize başvurularınızı konsolosluğun yetkilendirdiği Çek Cumhuriyeti vize başvuru merkezleri veya akredite turizm seyahat acenteleri aracılığıyla yapabilirsiniz.
Çek Cumhuriyeti vize başvurularınızı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’daki Çek Cumhuriyeti vize başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Çek Cumhuriyeti vize başvurularında yetki alanı ayrımı var mıdır?
Çek Cumhuriyeti vize başvurularında başvuru sahiplerinin ikamet ettikleri veya çalıştıkları ile göre başvurularını ilgili merkezlerden yapmaları gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun yetki alanındaki iller:
İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak.
Yukarıdaki illerde ikamet eden ve çalışan kişilerin Çek Cumhuriyeti vize başvuruları İstanbul’daki başvuru merkezlerinden gerçekleştirilebilir.
Diğer illerde ikamet edenlerin başvuruları ise Ankara, İzmir ve Antalya’daki merkez üzerinden yapılmaktadır.
Çek Cumhuriyeti vize randevusu nasıl alınır?
Çek Cumhuriyeti vize başvurularındaki randevu prosedürü tamamen online olarak yürütülür. Yılın belli dönemlerindeki yoğunluk ve kota uygulamaları nedeniyle Çek Cumhuriyeti vize randevunuzu planlanan seyahat tarihinizden en az 1 ay önce oluşturmanız tavsiye edilir.
Çek Cumhuriyeti vize başvurunuz sırasında randevu çıktısını alarak yanınızda götürmeniz gerekecektir.
Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu nasıl doldurulur?
İngilizce formatta hazırlanmış Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu bilgisayar ortamında eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Formu doldururken İngilizce ve büyük harfler kullanmaya özen gösteriniz. Çek Cumhuriyeti vize başvuru formunun yanı sıra birtakım şahsi bilgileri içeren ek bilgi formunu da doldurmayı unutmayınız.
Çek Cumhuriyeti vizesi için gerekli evraklar nelerdir?
Çek Cumhuriyeti’ne seyahat planı bulunan başvuru sahipleri kendi durumlarına uygun evrakları hazırlayarak başvuru yapmalıdırlar. Aksi taktirde Çek Cumhuriyeti vize başvurunuz hakkında verilecek kararın olumsuz olabileceğini önemle hatırlatırız. Mevcut durumunuz meslek gruplarına göre çeşitli özgünlükler içerebilir. Bu tarz durumlarda durumunuza uygun evrak listesi temsilcilerimiz aracılığıyla sizlere bildirilecektir.
Çek Cumhuriyeti vizesi kaç günde çıkar?
Çek Cumhuriyeti Schengen vize işlemleri konsolosluğun çalışma ve randevu yoğunluğuna göre değişmekle birlikte başvuru yapılan il ve başvuru merkezine göre vize çıkış süreleri farklılık gösterir.
Çek Cumhuriyeti Schengen vize işlemleri resmi tatil günleri ve konsolosluğun ek evrak ve mülakat taleplerinden doğacak gecikmeler yaşanmadığı taktirde ortalama olarak 20 işgünü içerisinde sonuçlanmaktadır. Çek Cumhuriyeti vize başvurularındaki randevu yoğunluğu ve en az 15 işgünü olarak belirtilen işlem süresi dikkate alınarak başvurunuzu seyahat tarihinizden en geç bir ay önce yapmanız tavsiye edilir.
Çek Cumhuriyeti (Çekya) turistik vizesi
Orta Avrupa ülkesi olması nedeniyle Çek Cumhuriyeti’ne yıllın belli dönemlerinde yapılan seyahatler genelde Macaristan ve Avusturya’yı da kapsayan seyahatlerdir. Ülkedeki kalışlar genelde 2 veya 3 gün olarak planlanır. Birçok vatandaşımız bu üç ülkeyi turlar aracılığıyla seyahat eder. Elbette aynı güzergahta tekil seyahat planı bulunan vatandaşlarımız da hayli fazladır. Çek Cumhuriyeti turistik vize başvurunuz sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey birden fazla ülkeyi kapsayan bir seyahat planınız varsa en çok kalış yaptığınız ülkenin Çek Cumhuriyeti olmasına bakmaktır. Aksi taktirde vize başvurunuz Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından kabul edilemeyecektir. Çek Cumhuriyeti turistik vize başvurunuz sırasında dosyanızdaki otel rezervasyonunuzun fake olmamasına özen gösterin. Özellikle turistik başvurularda otel rezervasyonları kontrol edilebilir ve bu nedenle vize reddi alabilirsiniz.
Çek Cumhuriyeti (Çekya) ticari vizesi
Çek Cumhuriyeti ticari vize başvurusunda bulunmak için öncelikle Çek Cumhuriyeti’ndeki iş ortağınız veya ticari partnerinizden konsolosluğun belirttiği formatta davet yazısı veya ticari davetiye alınması gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu ve Büyükelçiliği, Çek Cumhuriyeti’ne ticari amaçlı yapacağınız Schengen vize başvurularında davet eden Çek şirketi tarafından ilgili polis departmanından alınmış resmi davetiye istemektedir.
Vize başvurunuz sırasında bu davetiyenin orjinali ve aynı zamanda fotokopisi (POZVÁNÍ) beyan edilmelidir.
Uzun süreli Çek Cumhuriyeti (Çekya) vizesi
Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu diğer bazı Schengen ülke konsolosluklarına göre uzun süreli vize basımları yapabilen bir konsolosluk değildir. Özellikle turistik vize başvurularında vize sürelerinde kısıtlamalara giden ve başvuru sahiplerini hayal kırıklığına uğratabilen bir konsolosluktur. Özellikle tursitik amaçlı yapılan vize başvurularında kalış süreniz kadar ve tek girişli vize alabilirsiniz. Bu nedenle Çek Cumhuriyeti Schengen vizesinin uzun süreli vize almak için ideal ve doğru bir kanal olmayacağı rahatlıkla söylenebilir.
Çek Cumhuriyeti vize mülakatı hakkında
Çek Cumhuriyeti Schengen vize başvurunuzun ardından konsolosluk sizden ek evrak veya mülakat talebinde bulunabilir. Ek evrak talepleri daha çok mail yoluyla veya telefonla aranarak başvuru sahiplerine ulaştırılır.
Çek Cumhuriyeti vize başvurularında konsolosluk gerekli gördüğü durumlarda başvuru sonrası seyahat amacı ve şartlarınızı bir dilekçe ile detaylı olarak yazmanızı ve açıklamanızı isteyebilir. Bu nedenle başvuru aşamasında seyahat planınızın net olmasına özen göstermeniz faydalı olacaktır.
Çek Cumhuriyeti vize reddi
Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu ek evrak talepleri, mülakat ve vize redleriyle ünlü bir konsolosluktur. Çek Cumhuriyeti vize başvurunuzun ardından ilk olarak ek evrak ve detaylı bir dilekçe ile mevcut durumunuzu açıklamanız istenebilir. Bu gibi durumlarla minimum düzeyde karşılaşmak için başvuru öncesinde iyi bir hazırlık yapmanızı tavsiye ederiz. Bu hazırlığın en önemli etabı gidiş amacınıza ve konsolosluğun hassasiyetlerine uygun temiz bir başvuru dosyası sunmaktır.
Çek Cumhuriyeti vize reddi almanız durumunda öncelikle konsolosluk tarafından iletilen mühürlü ve imzalı red mektubunuzu atmamanız ve saklamanız önem taşır. Red mektubunda işaretlenen madde veya maddelere göre vize reddine itiraz veya yeniden kapsamlı bir başvuru hazırlığı yapmak gerekebilir.
Çek Cumhuriyeti vize başvurusu yapacaklara tavsiyeler
Çek Cumhuriyeti vize başvurularında sunulan banka hesap özetleriniz konsolosluk vize bölümü tarafından detaylı olarak incelenmektedir. Yüksek bakiyeli banka hesap özetleri sunmak Çek Cumhuriyeti vize başvurunuzun mutlaka onaylanacağı anlamına gelmez. Bu nedenle vize başvurusu sırasında bir anda yüklü para yatırılmış banka hesap özetleri göstermemeye dikkat edin. Vize başvurusu sırasında banka hesap özetinizde görünen paranın vize işlemi bitene kadar hesabınızda kalmasına özen gösterin. Konsolosluk başvuru sonrası sizden güncel banka hesap özetinizi talep edip seyahatinizi finanse edip edemeyeceğinizi görmek isteyebilir.
Çek Cumhuriyeti aile ziyareti vize başvurusunda bulunan emeklilerin ülkedeki planlanan kalış süresi 1 ayı aşıyorsa banka hesap özetlerindeki paranın günlük bir kalış için gerekli tutarı karşılaması gerekir. Aksi durumlarda konsolosluk yeterli maddi kaynaklara sahip olmadığınızı düşünebilir.
Çek Cumhuriyeti vize başvurunuz sırasında net ve açık beyanda bulunmanız önemlidir. Asıl gidiş amacınızı saklamanız veya eksik beyanda bulunmanız durumunda vize onayı alamayabilirsiniz.
Çek Cumhuriyeti Schengen vize başvurunuz sırasında sunduğunuz şirket izin yazılarınız veya dilekçelerinizin konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış olmasına dikkat ediniz.
Çalışmayan ve düzenli gelirini beyan edemeyenlerin Çek Cumhuriyeti vize başvuruları sırasında mutlaka ama mutlaka birinci dereceden yakınlarını (anne, baba veya eş) sponsor göstermeleri faydalı olur.
Çek Cumhuriyeti’ne turistik amaçlı seyahat planları için yapılan vize başvurularında uzun kalış süreleri göstermemeniz tavsiye edilir. Kalış sürenizin 1 haftayı geçmemesine özen gösterin.
Çek Cumhuriyeti vize başvurunuzu seyahat tarihinizden en geç 1 ay önce yapmaya özen gösterin. İstanbul’dan yapılan vize başvurularında işlem süresi başvuru sonrası en az 15 işgünü, diğer illerden yapılan başvuruların sonuçlanma süreleri ise 20 işgününü bulabilmektedir.
ADRES
Altıntop mah 834.sokak no:13 kat:1 daire:15 DENİZLİ/MERKEZEFENDİ